Des del servei de FisioSalut de l'RCTB-1899 desitgem que passis un confinament el més saludable possible i t'oferim unes pautes per aconseguir-ho
Un dels aspectes més importants quan parlem de salut és com ens alimentem i en aquests dies de confinament adquireix més rellevància si cap. En base a la nostra nutrició dia a dia amb molta més eficàcia.
Estar ben nodrits millora la nostra funció cognitiva, la nostra funció cognitiva, la nostra forma física així com també el nostre sistema immunitari i la forma en que afrontem les infeccions i les lesions. Tenim que aprofitar el moment actual en el que ens trobem per millorar nutricionalment i gaudir amb els nostres d'una cuina saludable.
El sistema immunitari és l'encarregat de fer front a agents aliens a l'organisme com bacteris, virus, paràsits, fongs, toxines i algunes proteïnes alimentaries. Actualment, sabem que hi ha a prop de 200 milions de neurones a l'intestí -per alguna cosa se'l coneix com el segon cervell- i que aquest sistema nerviós entèric es comunica de manera estreta amb el sistema nerviós central.
Sempre es parla del sistema immunitari quan hi ha bacteris o virus en joc. Però el cert és que el sistema immunitari participa en un munt de processos que fan que l'organisme estigui sa. I per aconseguir-ho, entre d'altres coses, és imprescindible una nutrició òptima. Una mala alimentació i la falta d'exercici físic farà que l'organisme sigui més propens a contraure infeccions i no resoldre-les bé. Per això, és imprescindible conèixer quins aliments no poden faltar a la nostra dieta.
Recomanacions durant el confinament
Ens agradaria donar-vos unes recomanacions per aquests dies de confinament. El primer a tenir en compte és que devem menjar menys, especialment aliments d'alta intensitat calòrica. Degut a la menor despesa energètica, és necessari adequar la nostra dieta:
- Reduir el consum de greix no saludable (saturat i d'aliments processats).
- Restringir els hidrats de carboni i no només de sucres (begudes, brioxeria, cereals ensucrats, melmelades, mel...). Com que no estem en els nostres nivells d'activitat habitual, també toca reduir una mica la quantitat d'hidrats de carboni (HC): pasta, arròs, patata o grans tasses de cereals.
- Una bona opció seria reduir a la meitat el plat d'HC. En comptes de menjar la ració sencera es pot barrejar amb verdures i hortalisses. D'aquesta manera, no només reduïm la quantitat calòrica sinó que guanyem en qualitat nutricional augmentant la aportació de fitonutrients.
- Al sopar és important prioritzar aliments d'origen vegetal (tant crus com cuits) com sopes o purés.
- És de vital importància que al nostre plat hi hagi verd i varietat de colors. D'aquesta manera, ens assegurem una bona quantitat de vitamines i minerals.
- S'ha d'evitar picotejar dolços i processats. Els podem substituir per fruits secs, fruita fresca, iogurts o, en alguna ocasió, per petites quantitats de xocolata negra.
Igualment, per mantenir una bona funció immunitària, a més a més de les recomanacions anteriors, és molt important:
- Evitar els tòxics.
- Controlar l'estrès.
- Un descans adequat.
- Augmentar el consum d'aliments frescos i nutritius.
- No eliminar grups d'aliments nutricionalment necessaris
- Augmentar el consum d'aliments rics en vitamina C.
- Bona hidratació.
- Exposar-nos al sol cada dia.
- Evitar el sedentarisme.
Equip FisioSalut RCTB-1899